top of page
Skribentens bildChristian Wigardt

RUTINER A & O NÄR CORONAÅNGESTEN KRYPER IN UNDER SKINNET

Uppdaterat: 30 aug. 2020

Christian är grundare av YesYoga och driver Yoga DJ Sessions samt Yoga Radio Sessions/Yogapodden tillsammans med Curt Lundberg. Han är förutom utrikesreporter på TV4 också instruktör på Fitness24Seven och håller i yogapass på arbetsplatser, skolor mm.

 

Vi drabbas alla av den, mer eller mindre: coronaångesten.

Aldrig i modern tid har så många vetat så litet om något så skrämmande, för att haltande travestera Churchill.


Låt oss inte huttla med om vad det, åtminstone för oss äldre, handlar om: dödsångest. Det är tillräckligt svårt att hitta balans i livet under normala omständigheter med den ständiga insikten om att vi en gång ska dö.


Men vi vill inte ligga på intensivvård och andas som genom ett sugrör för att sedan, ensamma, dö kvävningsdöden. Och, om vi överlever, under lång rehabilitering igen lära oss att gå, att äta, att prata.


Experternas och forskarnas ständiga ping pong-matcher. Vem har rätt? Anti-Tegnell, Pro-Tegnell... Dag efter dag.


Overkligt som vore vi alla statister i en re-make av en amerikansk apokalyptisk 80-talsfilm.

I detta läge är rutiner a och o. Och kanske kan vi som yogar vara något litet bättre rustade att få ett lugn mitt i detta kaos.


Alla har vi någon som vi känner som har det, har haft det eller så känner vi någon som har en släkting som drabbats av covid 19 - och avlidit. Det liknar tiden efter tsunamin i Thailand; döden sprider ringar där vi alla på något sätt är berörda.


För mig har rutinerna varit räddningen för att hålla ångesten i schack.


  • Meditera - och passa på nu när du har mer tid att meditera längre tid

  • Gör din yoga.

  • Ut i skogen, klappa mossan. Har du någonsin ångrat att du gav dig ut på en skogspromenad? Skogen formligen suuuger oron ur bröstet och ersätter den med ett lättnadens "ahhh!"

  • Läs inte nyheterna alldeles innan du släcker lampan (det kan ge ökad puls); avsluta med en bok istället.

  • Fastna inte i Netflix-träsket. Blanda med läsning. Och varför inte blanda den förutsägbara amerikanska dramaturgin med serier från andra länder? Det finns en hel del bra serier från exempelvis Tjeckien, Polen och Brasilien bl a på HBO.


Man kan också förstås ägna sig åt att dyka in i Zalandos bytar-träsk; en ständig repetition av att beställa, byta, beställa, fel storlek... Eller plocka fram dom där hårddiskarna ur garderogen och äntligen ladda upp familjebilderna på Drop-Box.


Våra arbetsrutiner slås sönder. Yogalärare (även jag förstås) förlorade klasser över en natt. Det är de fakturerande lärarna, enmansföretagarna, som får gå först.


Vi famlar efter sätt att rädda någon liten del av vår verksamhet, t ex med live-sända klasser.

Men det är många på det sjunkande skeppet. Det är svårt att få in pengar på något som finns i överflöd, gratis, på YouTube.


När jag tillsammans med mina elever i Enskede beslutade mig för att upphöra med de fysiska klasserna kom de själva med idén att jag skulle köra klasserna på nätet.


Hur skulle jag göra? Jag har många års erfarenhet av TV-produktion. Men här skulle jag snabbt hitta en lösning som var billig och som fungerar. Jag började med det jag har i fickan: mobiltelefonen.


Det går att sända med en vanlig mobil. Problemet med att bara ha mobil är ljudet. Försök att hitta en lösning där du kompletterar med trådlösa mikrofoner, s k myggor, som du kan fästa på kläderna, nära din mun. Experimentera. Prova. Det har varit många turer till "Kjelle" (Kjell & Company) och "Classe" (Clas Ohlson) för att hitta rätt adaptrar och utrustning. Webcams är restade sedan länge - de finns inte att få tag på. Jag har haft turen att ha vänner som har lånat mig utrustning. Så numera är mitt vardagsrum en inspelnings-studio.


I vanliga fall har jag musik på mina klasser. Eftersom jag inte har en mixer får det utgå till förmån för talet, eller ligga som en matta i bakgrunden. Eleverna kan istället sätta på spellistor på en annan enhet. Curt Lundberg, min gode vän och DJ, har lagt upp tre fina spellistor på Yoga Radio Sessions (finns på Spotify). Det finns också spellistor på yesyoga.se på Spotify.


Det finns olika plattformar för livesändningar, t ex Zoom. Fördelen med Facebook är att i stort sett alla har det. Eleverna kan skriva i kommentarsfältet, ställa frågor eller bara etablera närvaro. På det sättet blir det interaktivt. För dem som inte har Facebook lägger jag upp de inspelade klasserna på YouTube och/eller Vimeo så att de blir tillgängliga även för Facebook-vägrarna.


Jag har valt Facebook som plattform, det fungerar och du kan med datorn bredvid dig se vad som sänds ut. Jag kör tre klasser i veckan:


1. Donationsbaserade söndagar på engelska 17.00 på yesyoga.se på Facebook https://www.facebook.com/events/2544426652464816/

2. En sluten grupp på Facebook för mina elever i Enskede, som redan betalat terminsavgift, och andra som vill betala min 100 kr/klass (YesYoga Southside Community) https://www.facebook.com/groups/392483421274799/

3. En sluten grupp på Facebook för en av mina företagskunder, där de också kan bjuda in sina kunder och samarbetspartners. Ett sätt att få ett avbrott och rutin under långa jobbdagar hemma.


Jag tittar också tillsammans med en kund på hur vi ska kunna sätta igång igen med publika klasser där vi, med stor yta, kan garantera säkerhetsavstånd så att alla kan yoga utan att känna oro för smitta.


Mitt i allt detta, visst är det tur att vi har en herre i USA som vet hur viruset ska besegras; genom injektioner av bleknings- och desinfektionsmedel, genom någon form av belysning av kroppen inifrån med ultraviolett ljus. Det fattas egentligen bara att vi ska gå tre varv runt favoritstolen hemma också. Och det är ju givet varför denne herr T har ställt in presskonferenserna - han och herr P funderar givetvis på sätt att ta betalt för råden!


Själv använder jag, som du kan se på mina livesändningar, rökmaskin. Det fungerar inte mot corona, men det är vackert.


Ta hand om er!


PS: Några kloka ord från Patti Smith finns i början på denna mix från Curt Lundberg: 


 

Missa inte när vi släpper nytt - prenumerera på våra artiklar!

Comments


bottom of page