top of page
Skribentens bildYogatrender

Poddtipset: Yoga Radio Sessions med Julie Martin

Uppdaterat: 8 okt. 2018



Poddtipset | Yoga Radio Sessions med Julie Martin

Det här är första artikeln i vår nya artikelserie Poddtipset. I serien kommer vi att tipsa om intressanta podcasts inom yoga och allt däromkring. Vill du inte missa några artiklar? Se då till att börja prenumerera!

Först ut är ett tips om det senaste avsnittet av yogapodden Yoga Radio Sessions, som drivs av Christian Wigardt och Curt Lundberg. Christian har i detta avsnitt pratat med Sverigeaktuella Julie Martin och ger nedan en sammanfattning av samtalet. Avsnittet hittar du i sin helhet här.

 

Julie Martin - den yogiska likriktningens fiende


Yoga Radio Sessions med Julie Martin

Hur kommer det sig att så mycket av svensk yoga är så likriktad och så föga nydanande - trots att så många yogalärare har gått på Julie Martins workshops i Sverige?

Ja, det undrar även Julie själv.

- Jag tror att det beror på rädsla, säger Julie efter att vi har avslutat vårt poddsamtal för Yogapodden/Yoga Radio Sessions.

En del lärare kommer fram till mig och medger att de inte skulle våga att introducera mina rörelser på sina klasser. Min yoga avviker uppenbarligen för mycket från den förväntade yogaformen.

I Hawaiibon Julie Martins yoga kan nästan vad som helst hända. Mattorna tas bort - deltagarna får fritt röra sig över golvet. De får röra sig som katter, som schimpanser, som grodor - eller föra en imaginär tekopp i rörelse utan att något skvimpar ut. De får i dansliknande sekvenser svepa fram över golvet för att i nästa stund rulla runt på golvet. Ett nyckelord för Julie är “negotiate” - vi förhandlar hela tiden med kroppen. Ska vi gå längre i den aktuella positionen? Ska vi istället ta ett steg tillbaka? Ett annat nyckelord är “buoyancy” - bärighet i direkt översättning men man kan också tänka på bojen som guppar i vattnet och följer vattnets rörelser.

Det är ingen tillfällighet att Julie hittade ett eget spår.

- Jag fick skador av ashtanga-yogan och började fundera på hur jag skapa en yoga som var bättre för kroppen. Med min bakgrund inom dans kändes det självklart att integrera mjuka, cirkulära rörelser. Jag ville bort från det hårda, det statiska och rigida i den traditionella yogan. Att röra sig i de olika positionerna, som krigare 2, adderar mjukhet. Och det är ju mjukare, längre muskler vi vill ha, inte ont i kroppen.

Julies intresse för ny forskning gällande bindvävshinnorna, den s k fascian, betydde också mycket i utvecklingen av hennes yoga. I detta klipp, flera år gammalt och 6:15 långt, sammanfattar hon varför vi såväl som elever som instruktörer, bör intressera oss för detta, inte minst för att undvika skador.


Julie gick ingen traditionell yogalärarutbildning utan var istället assistent i tre år åt en yogalärare och fick peu en peu ta över klasser. Hon är ingen fan av de löpande bands-utbildningar som under Yoga Alliance-flagg spottar ut yogalärare en masse.

- Väldigt få av eleverna där kommer att bli yogalärare. Det blir då istället som en workshop för yogisar som vill lära sig mer. För att få en professionell utbildning för dem som verkligen ska undervisa så måste det pedagogiska momentet få mycket större utrymme. Hur skapar jag en stämning fri från tävlingsmentalitet? Hur inkluderar jag alla och får dem att känna sig välkomna?

Att vara tillåtande och icke-doktrinär är Julies signum. Hon äter kött ibland, men inte utan att med indianska ramsor prisa den jord som korna betat på och tacka för den föda som de gett oss. Dessutom äter hon förstås kött från djur som strövat fritt på Hawaii, fjärran från djurfabriker.

- På Hawaii kan vi köpa det mesta av vår mat på farmers markets, lantbrukarnas marknader, även kött.

Det är befriande att träffa en så humorfylld frisk fläkt. Hon avslutar vårt samtal med att avslöja en av sina stora laster: glass. Vilket föranleder mig att tipsa om Stockholms bästa glass, mynta/lime eller tonkaböna, på Kungsholmens glassfabrik. Om ni ser en amerikanska med livsbejakande glassug i blicken på glassfabriken på Pipersgatan så vet ni vem det är.

Comments


bottom of page