top of page
Skribentens bildChristian Wigardt

Krönika: FÖRETAGSYOGA - En spännande utmaning

Uppdaterat: 23 jan. 2019



Foto: Mårten Ekehed

Christian är grundare av YesYoga och driver Yoga DJ Sessions samt Yoga Radio Sessions/Yogapodden tillsammans med Curt Lundberg. Han är förutom utrikesreporter på TV4 också instruktör på Fitness24Seven och håller i yogapass på arbetsplatser, skolor mm.

 

Christian Wigardt, som har många års erfarenhet av yoga på företag, ger en guidad tur genom möjligheter och svårigheter. Han anser att företagen bör skaffa sig insikt i yogans möjligheter att bidra till en bättre hälsa, inte minst för att det är lönsamt för alla med färre sjukskrivningar.

Inför hösten är det dags för företag och anställda att ta beslut om vad friskvårdsbidraget ska användas till. Somliga tar bidraget med sig till mina terminskurser, andra tar initiativ till yoga på jobbet. Då är det verkligen “yogan nära dig” som gäller. Många tycker det är skönt att ha träningen avklarad när de kommer hem istället för att stressa och pressa in den efter arbetstid. Andra ser det som en räddning för stela axlar, rygg- och nackont till följd av det allestädes närvarande arbetet framför datorer - tyvärr alltför sällan stående vid skrivbordet.

Så här kan det se ut:

Framför mig har jag en grupp undersköterskor, ingen under 45. Samtliga är hårt slitna av ett underbetalt, tungt, krävande yrke. Detta är den ultimata utmaningen för mig som yogalärare. Ofta har jag unga, spänstiga yogisar i sina bästa år, som vill ha utmaningar och som vill spänna sina bågar till max. Då får jag lära eleverna att hålla tillbaka. Här är det jag som får hålla tillbaka och maximalt betona lugnet och att ingen ska spänna bågen för hårt.

Disclaimern lyder som vanligt: ingen kan göra allt, men alla kan göra något. Gör det ont - låt bli. Börjar det osa katt t ex i ländryggen - ta ett steg tillbaka. Var defensiv. Närma dig din gräns med varsamhet.

Någon av eleverna i gruppen på det stora sjukhuset norr om Stockholm har gjort yoga förut. Andra är så immobila att de måste sitta ner och göra rörelserna. Ansvaret vilar tungt på mig; jag måste vara på tå, observera gruppen, se hur långt jag kan ta dem, anpassa, modifiera, ge alternativa övningar - hela tiden med skadefrihet och respekt för deras arbetsskador i fokus.

Företagsyoga - mina damer och herrar - är ingen lek. Här spänns bågen extra hårt för mig som yogalärare. Jag har gjort det i några år nu. Det är både svårt och roligt.

Några exempel:

• Wallberghälsan - ett hälsoföretag strax söder om Stockholm. Varje onsdag 15.00 städar de undan väntrummet och förvandlar det till en liten yogasal. Mattorna rullas ut och jag kommer med min “boom-box”, min portabla Audiocase musikspelare. När det är varmt tar vi oss ut till någon park i närheten.

• Hotell Downtown Camper by Scandic mitt i city. Här används yogan dels vid kick-offer och event, dels som ett erbjudande till företag som har möten och konferenser på hotellet, men också som ett erbjudande till gästerna/kunderna på hotellet. Yogan är ett raison d´être när hotellet skapar sin image för gäster med en aktiv livsstil. Förutom yogan erbjuds kajaking, cykling, skateboard och organiserad jogging. Hotellet hade yoga till och med under byggnationen - ett antal chefer fick iklädda bygghjälmar göra yoga i en korridor på ett golv av byggbetong.

• Bostadsrättsföreningar. Jag har haft och har flera. Fördelarna för de boende är uppenbar: ta hissen eller trappen ner, gå 50 m till samlingslokalen och där är yogan. Max 5 min istället för att ta sig till en studio eller ett gym. Dessa klasser är ofta lagda senare på kvällen, som i Enskede där jag har klass i Lönngårdens samlingssal med början 20.00 på måndagskvällar. Barnen kanske är lagda, partnern är hemma och ser till dem och yogan ger ny energi genom förbrukad energi.

• Pricerunner använde yogan som start för “teamskapande aktiviteter” på Hellasgården under en dag. En av de anställda sa före passet att han inte visste om han kunde vara med på allt. Inga problem, sa jag, du gör vad du vill och kan i förvissningen om att det handlade om fysiska tillkortakommanden. Efter passet berättade han att han var Jehovas Vittne och inte tilläts vara med på religiösa riter. Eftersom dylika inte förekommer på mina pass så var det inga problem för honom att vara med på hela resan.

• Veldhoen är ett företag som ger redskap och konsulthjälp för att vi ska kunna arbeta var som helst och frigöra oss från den fysiska arbetsplatsen. Vad kunde vara bättre än att som start på en konferens med deltagare från hela Europa köra yoga - en disciplin som kan utföras var som helst, delvis för att vi ju inte behöver några redskap.

• Fitness24Seven har i samarbete med YesYoga arrangerat Yoga DJ Sessions på sin Skanstulls-anläggning för att locka nya besökare.

• Elektrikergymnasiet återkommer år efter år. Gymnastikläraren Jonas Lindmark vill att eleverna ska testa något annorlunda och nytt. Oftast är det meditationen som ger mest positivt gensvar. Uppenbarligen är det tystnad och vila i kroppen som eleverna törstar efter i en ständigt uppkopplad vardag.

• Volumental, ett spännande start-up, gör samma sak.

Annons


Korkyogamatta i naturkork från Skoglig

Det som efterfrågas t ex på medieföretag där medarbetarna är så stressade att de knappt kan lämna sin arbetsmodul är “yoga on the fly” - att det ges möjlighet till kort-yoga för t ex axlar och nacke, antingen i själva kontorslandskapet eller att man gör upp om en tid i närmsta konferensrum eller öppna area.

Ofta hänvisas medarbetarna till arbetsplatsens gym, men de har mestadels inte tid. Även ett pass på 45 min kan vara för långt. Här behövs ett nytänkande; workshop-liknande kort-kurser där de anställda lär sig vissa basövningar som de kan tillämpa närhelst det börjar krypa och göra ont i spända muskler och leder.

Cheferna måste inse att det är lönsamt att hålla arbetstagarna i trim. Hur många går inte sjukskrivna p g a ont i olika delar av kroppen? Och hur värdefullt är det inte att meditera 10-20 minuter, kanske som en inledning på arbetsdagen, för att filtrera, prioritera, extrahera, koka ner, mota bort delar av det ständiga bruset och utan stress få fram dagens viktigaste utmaningar och väcka det som brukar kallas de sovande elefanterna - de riktigt geniala tankarna som kanske ger oss ett nytt Spotify?

Eller som kanske ger oss ett nytt förhållningssätt till livet och vår ständiga strävan efter balans, såväl på jobbet som hemma.

PS. Synpunkter på krönikorna är välkomna. Skriv till yogatrender.se eller direkt till christian@yesyoga.se.

Kontakt

Commenti


bottom of page